כל מה שרציתם לדעת על רישיקש Rishikesh
רישיקש היא עיר במדינת אוטרקאהנד הנמצאת בצפון הודו, במרחק של שעתיים נסיעה צפונה מהעיר הארידוואר. הנהר המפורסם ביותר בהודו, נהר הגנגס, הקדוש לדת ההינדו, חוצה את רישיקש והופך אותה מצד אחד לאחד המקומות הקדושים ביותר לדת ההינדו, וכתוצאה מכך גם למרכז רוחני חשוב, ומצד שני, יחד עם ההרים הירוקים העצומים, לאחד המקומות היפים בהודו.
בניגוד לחלקים אחרים של הגנגס, כמו החלק העובר בעיר ורנאסי, שם מי הגנגס הקדוש עכורים, ברישיקש, בשל קרבתה למקורות הנהר, המים צלולים ונקיים וניתן לרחוץ בהם ללא חשש. מליוני תיירים הודים מגיעים אל העיר מדי שנה על מנת לטבול במי הגנגס ולטהר את עצמם מחטאיהם.
מתי מומלץ להגיע לרישיקש
מזג האוויר ברישיקש הוא יחסית נוח ברוב השנה, דומה למזג האוויר בדלהי. יש לקחת בחשבון כי בעונת המונסונים פעמים רבות תמצאו את הרחובות מוצפים, כמו במקומות רבים אחרים בהודו, ואפילו הגנגס עלול לעלות על גדותיו. בשל כך, התקופה המומלצת ביותר לביקור ברישיקש היא מסביבות חודש ספטמבר-אוקטובר עד חודש מרץ.
איך אפשר להגיע לרישיקש
ההגעה לרישיקש מכמה ערים מרכזיות אפשרית במספר דרכים: אם אתם מגיעים מצפון, תוכלו לקחת אוטובוס ממנאלי, מדרמסלה או מקאסול אל צ’אנדיגאר, משם לקחת אוטובוס נוסף להארידוור ומשם כבר תוכלו להגיע לרישיקש באמצעות ריקשה. בסך הכל מדובר במסע של 14 עד 17 שעות בהתאם למיקום שממנו יצאתם. אפשרות אחרת היא לקחת רכבת מאותן ערים אל דרהדון, עיר שכנה, וממנה אוטובוס לרישיקש עצמה.
אם אתם מגיעים מדרום, הדרך הטובה, הזולה והמהירה ביותר היא לקחת מדלהי רכבת שטאבדי אקספרס להארידוור וממנה ריקשה לרישיקש. הנסיעה ברכבת אורכת כ-4.5 שעות. דרך נוספת להגיע מדלהי לדרמסלה היא לקחת טיסה לשדה התעופה של דרהדון ומשם להגיע לרישיקש באמצעות אוטובוס.
מה מחכה לכם ברישיקש
רישיקש היא עיר שוקקת חיים ומעניינת, המהווה מקור משיכה למאמיני דת ההינדו ולתיירים בכלל, מכל רחבי העולם. יש בה מצד אחד את השקט של חיים בכפר ומצד שני את כל הנוחות של עיר. היא נחשבת למרכז יוגה בינלאומי, לעיר עם מסעדות טובות במיוחד, ולמקום מגורים לא רק לבני אדם, אלא גם להמוני קופים שובבים. רישיקש נחלקת ל-3 חלקים תיירותיים על ידי הגשרים המפורסמים שלה אשר עוברים מעל הגנגס:
- לקסמן ז’ולה – אזור זה של העיר נחשב לאזור התיירות המרכזי. יש בו המון חנויות, גסטהאוסים, מסעדות ואשראמים, והוא אהוד מאוד גם על המטיילים הישראלים.
- ראם ז’ולה – אזור זה מכיל אומנם פחות גסטהאוסים אבל קורץ לא פחות לתיירים עם אשראמים ושווקים צבעוניים, ועם טקס הפוג’ה המרכזי של רישיקש המתקיים ברובע זה, על גדות נהר הגנגס, כל ערב לקראת השקיעה.
- היי באנק – באזור זה יש הרבה גסטהאוסים חדשים יחסית, וגם הוא אהוב מאוד על הישראלים.
בשעות החשיכה כמעט ואין תחבורה באזורים התיירותיים של העיר, כך שיש לקחת בחשבון שאם אתם חוצים את הגשר לקראת הערב, תצטרכו לחזור בהליכה. הגשרים עצמם צרים מאוד, ורוב הגסטהאוסים נמצאים בצד אחד שלהם, שדווקא בו אין ממש תחבורה ציבורית. רבים מהמטיילים שוכרים קטנועים שמאפשרים להם לטייל באזור.
מבחינת אפשרויות לינה, רישיקש ידועה כעיר עם סטנדרטים גבוהים קצת יותר מבשאר הודו, ומציעה ברוב החדרים מקלחת, שירותים ואפילו מאוורר תקרה. את החדרים הזולים יותר ניתן למצוא בלקסמן ז’ולה ובהיי באנק, ובעיר עצמה ניתן למצוא את המלונות האיכותיים יותר. יש לקחת בחשבון שכיוון שמדובר בעיר קדושה לדת ההינדו, בתקופות של חגים העיר עמוסה וקשה מאוד למצוא חדרים טובים פנויים.
קדושת העיר מכתיבה תפריט צמחוני במסעדותיה כיוון שהחוק אוסר על הכנסת ביצים, אלכוהול ובשר לעיר. המצב בשטח, כמו במקומות רבים אחרים, הוא קצת שונה מכפי שמכתיב החוק, ובאזורים התיירותיים כמעט בכל מקום ניתן להזמין חביתה, בחלקם גם עוף ואפילו אלכוהול, במיוחד בהיי באנק.
בתור מרכז רוחני, פזורים ברחבי רישיקש אשראמים המציעים מגוון רחב של קורסי יוגה, המועברים על ידי טובי המורים בעולם שנמצאים באשרמים אלו או על ידי אלו שמגיעים אליהם במיוחד כדי ללמד. קורסי יוגה מסויימים יכולים להימשך אפילו שבועיים, ולהציע לינה וארוחות באשראמים עצמם, בתמורה לתרומה של המשתתפים בסוף הקורס, על פי יכולתם ועל פי ראות עיניהם. פעם בשנה מתארח ברישיקש כנס היוגה העולמי, למספר ימים של הרצאות, סדנאות ותרגולים, במסגרתו ניתן למשל להשתתף בחוויה הנדירה של תרגולי יוגה המוניים על גדות הגנגס.
חוויה נדירה ומומלצת נוספת ברישיקש היא טקס הפוג’ה המרכזי של העיר, המתקיים, כאמור, בראם ז’ולה מדי יום לקראת שקיעת השמש, ומספק הצצה מרשימה ויפהפיה לדת ההינדו. ברובע הלקסמן ז’ולה מתקיים גם כן טקס פוג’ה מדי ערב, קטן ואינטימי הרבה יותר ולכן גם מרשים פחות, אבל בו תוכלו לקחת חלק של ממש ואפילו להניח בעצמכם נר על נהר הגנגס.
הנוף הייחודי של רישיקש מציע מסלולי טיול רבים, חלקם טיולים קצרים של מספר שעות וחלקם טרקים של ממש. אם אתם לא מעוניינים בטרק של מספר ימים אלא בטיולים קצרים שישאירו אתכם קרובים לעיר, תוכלו לטייל לאורך הגנגס ולגלות לא מעט רצועות חוף מבודדות ויפהפיות. יש לזכור שמדובר בנהר קדוש ולכן אסור לעשן על גדותיו ואסור להיכנס למימיו עם בגד ים. עוד חשוב לשים לב שלא להיכנס לעומק הנהר כיוון שזרם המים בו סוחף במיוחד.
טיולים נוספים יפגישו אתכם עם המפלים הרבים הנמצאים סביב העיר: מפלי רישיקש – מסלול מפלים שיוצא מאזור הסוייס קוטג’, גסטהאוס ידוע ומבוקש ברובע ההיי באנק, המפלים הקטנים, שאליהם תוכלו להגיע תוך 15 דקות של נסיעה מרובע לקסמן ז’ולה, והמפלים הגדולים שאליהם ניתן להגיע אחרי נסיעה של 45 דקות מהמפלים הקטנים ועוד שעה של הליכה.
מרישיקש יוצאים שניים מהטרקים המפורסמים ביותר בקרב תרמילאי הודו, שניהם טרקים של 3 ימים, הראשון נקרא גנגוטרי ומוביל אל מקורותיו של נהר הגנגאס, והשני נקרא עמק הפרחים ומוביל אל שמורת טבע שבה גדלים מאות סוגים שונים של פרחים.
אל תשכחו את הוויזה
חלקכם אולי יודעים שהכניסה להודו מותנית בהצגת אשרת כניסה. אומנם הוצאת אשרת כניסה להודו אינה קשה או מורכבת כמו הוצאת אשרת כניסה לארצות הברית, למשל, אך עדיין מדובר בהליך ביורוקרטי, שמתווסף לצורך לעשות חיסונים שונים, ומייצר עבור מטיילים רבים, טרחה רצינית שאותה אין להם ברירה אלא לעבור. אלא שמסתבר שישנה ברירה נוחה הרבה יותר – הוצאת ויזה אלקטרונית להודו.
ויזה אלקטרונית להודו היא ויזה שאותה יכול כל אחד להוציא דרך האינטרנט, על ידי טופס מאוד פשוט המנוסח בעברית, והמבטיח לכם שאת הוויזה עצמה תקבלו ישירות אל הדוא”ל תוך 5 ימים. הוויזה האלקטרונית תקפה לארבעה חודשים מיום שקיבלתם אותה, ומעניקה לכם אשרה ל-2 כניסות להודו, למשך כולל של 60 ימים.
את המסלול שאתם רוצים לעבור כדאי לתכנן בקפידה. ב-60 ימים אתם יכולים בהחלט ליהנות מכל מה שיש להודו להציע, אך כיוון שהודו היא מדינה שיש בה כל כך הרבה לראות ולחוות, ובכל כך הרבה מקומות תרצו להישאר ולספוג עוד ועוד, אם לא תהיו מתוכננים אתם עלולים פשוט לא להספיק. תכנון ברור מראש, עם מקום מרווח להחלטות ספונטניות במהלך הטיול, יבטיח לכם שתפיקו מהביקור שלכם בהודו את המרב.