לנסות ולהגדיר את מזג האוויר בהודו זו משימה לא פשוטה. תת היבשת הענקית, המשתרעת על פני יותר מ-3 מליון קמ”ר, חולקה על ידי השירות המטאורולוגי ההודי לשבעה אזורי אקלים שונים. אם ננסה להתייחס למזג האוויר בהודו בצורה פשוטה וברורה יותר למטייל מן המניין, נחלק אותה לשלושה אזורים, השונים זה מזה מאוד באופיים, במראם, ובמזג האוויר השורר בהם.

האזור הראשון, צפון הודו, הוא כצפוי החלק הקר יותר, שפסגות ההימלאיה הגבוהות הנמצאות בו מושלגות לאורך חלק גדול מהשנה. האזור השני, מרכז הודו, הוא חם ויבש יותר, ובניגוד לצפון המושלג מכיל אפילו מדבריות, ואילו דרום הודו, האזור השלישי הנמצא על קו המשווה, נהנה ממראה וממזג אוויר טרופיים.

מזג אוויר בהודו

מזג האוויר בהודו מחולק לפי עונות השנה: חורף, קיץ ומונסון

את מזג האוויר ניתן לחלק באופן כללי לקיץ וחורף, באופן מקביל למה שקורה אצלנו בישראל – כשכאן קיץ, גם בהודו קיץ, וכשכאן חורף, גם בהודו חורף, אבל בהודו החורף אינו העונה הגשומה; עונת המונסון, הלא היא עונת הגשמים, מגיעה דווקא בקיץ. ישנם אזורים בהודו שמומלץ יותר לבקר בהם בחודשי הקיץ ובאחרים דווקא החורף הוא המועד העדיף לביקור.

איפה מומלץ לבקר בהודו על פי עונות השנה?

נתייחס למזג האוויר בהודו על פי חלוקה לשלוש עונות: חורף, קיץ ומונסון:

  • חורף בהודו – החורף מתחיל עם סוף תקופת המונסון, בנובמבר, ונמשך ארבע חודשים בלבד, עד פברואר. בניגוד למתרחש ברוב העולם, בהודו החורף הוא תקופה של טמפרטורות די נוחות לאורך היום, והקור מגיע בעיקר בערב, אך לרוב אינו קיצוני. בשני קצוותיה של הודו, לעומת זאת, עלולים להיות מצבים קיצוניים יותר, כך למשל בפסגות הגבוהות של צפון הודו שורר מזג אוויר מקפיא ומושלג, ואילו בדרום הודו מזג האוויר שומר על חמימות נעימה והקור אינו מראה את פניו. ברוב חלקיה של הודו, החורף הוא העונה הטובה ביותר לביקור. בדרום, כאמור, הקור לא שורר ואפשר ליהנות אפילו מבילוי בחוף הים. יתרה מכך, בחלקיה הדרומיים של הודו חודשי הקיץ והמונסון כל כך חמים ולחים ובמרכזה כל כך חם ויבש עד שהחורף הוא כמעט הזמן היחידי שבו אפשר לטייל בנוחות ובמזג אוויר נעים. הרי ההימלאיה, כאמור, יהיו מושלגים בתקופה זו של השנה, ומתאימים רק לחובבי השלגים המוכנים להתמודדות עם הקור העז.
  • קיץ בהודו – הקיץ בהודו מתחיל במרץ, עם סוף החורף, ונמשך חודשיים בלבד, עד מאי, אם מתייחסים לעונת המונסון כעונה שלישית ונפרדת. ההתחממות מתחילה דווקא בצפון הודו, כבר בסוף פברואר, ומתפשטת בהדרגה אל שאר תת היבשת, כאשר דרום הודו שומר על איזון טרופי נעים יחסית לשאר המדינה, ובעוד הטמפרטורות במרכז הודו מגיעות בקלות
    ל-40 מעלות צלזיוס ויותר, נהנה הדרום ממעמסת חום קלה במעט, ונשאר סביב 35 מעלות צלזיוס רוב הקיץ. במרכז החום הגבוה מגיע עם יובש גדול, ואילו בדרום הודו הלחות גבוהה.למרות החום הכבד, הקיץ הוא עונה שבה החופים של גואה הדרומית עמוסים בתיירים, אך הוא גם הזמן המושלם לביקור במדינותיה הצפוניות והקרירות יותר של הודו. שתי המדינות הצפוניות המתוירות ביותר הן הימצ’ל פראדש ואוטארקהאנד, הנקראת גם אוטרנצ’אל. בהימצ’ל פראדש תמצאו את דרמסלה, את מנאלי ואת עמק פרוואטי, ואילו באוטארקהאנד או אוטרנצ’אל תוכלו לבקר ברישיקש, בהארידוואר ובמקורות הגנגאס. קחו בחשבון שהימים במדינות אלה יהיו די חמים בחודשי הקיץ, אך בערב עשוי להיות די קר גם בעונה זו. עוד כדאי לקחת בחשבון שאזורים אלו עמוסים מאוד בחודשי הקיץ, גם בגלל התיירים המגיעים לבקר וגם בגלל תיירות הפנים ההודית, בעיקר בחודש מאי, שבו מתחילה חופשת הקיץ בבתי הספר.
  • עונת המונסון – עונת המונסון מתחילה ביוני ונמשכת עד אוקטובר, כאשר ניתן לחלק אותה לשני מונסונים שונים – המונסון הצפון-מזרחי והמונסון הדרום-מערבי. המונסון
    הדרום-מערבי הוא המשמעותי מבין השניים, ומגיע לחופיה הדרום מערביים של הודו בתחילת יוני. הגעתו מתחילה להיות מורגשת כבר מסוף מאי, מלווה בלחות גבוהה, סופות רעמים וסופות חול. באמצע יוני המונסון כבר פוקד את רוב הודו ומכסה אותה בגשמים רבים. סופו של המונסון יגיע בסוף אוקטובר, קודם בצפון הודו ולאחריה גם בשאר תת היבשת. אבל כאן לא נגמרת עונת המונסון ההודית, ובחודשים נובמבר-דצמבר מגיע המונסון הצפון-מזרחי מחופיה המזרחיים של הודו. מדובר במונסון קצר יותר אך אינטנסיבי, במיוחד במדינות הדרומיות קרלה, קרנטקה וטאמיל נדו. למידע נוסף על דרום הודו.לטיולים בהודו בעונת המונסון יש לא מעט חסרונות אך גם כמה יתרונות. עונת המונסון אינה כוללת חודשים רצופים של גשם, אלא מטחים כבדים שמגיעים לרוב מדי יום, בהפתעה גמורה. יש לזכור שמדובר בגשמים כבדים באמצע הקיץ, כך שהשמש בשמיים ואפילו נעים, אך גם הלחות גבוהה במיוחד, וכשהגשם אכן יורד השילוב עשוי להיות לא נעים בכלל. חיסרון נוסף של גשמי המונסון הוא שפעמים רבות הם משתקים את השירותים ואת התשתיות, במיוחד את אמצעי התחבורה הציבורית. לעומת זאת, ביקור בערים כמו לה, לאדאק או בעמק ספיטי הממוקמים גבוה וחשופים פחות להצפות ושטפונות, יכול להיות מקסים בעונה זו.חלק נוסף של הודו, שלא נמצא על תת היבשת עצמה אלא במרחק של כאלף קילומטרים מדרום לה, הוא איי אנדמן, קבוצת איים טרופיים המציעים למבקרים מגוון של פעילויות ימיות, יערות גשם וחופים יפהפיים. כמו שכנותיהן הדרומיות, גם באיי אנדמן מזג האוויר נוח יחסית ברוב עונות השנה, ובמיוחד בחורף ובקיץ. אם תמצאו את עצמכם באיי אנדמן ובחופי המדינות הדרומיות של הודו דווקא בעונת המונסון, תזכו כנראה למחירים אטרקטיביים במיוחד בשל מיעוט התיירים בעונה זו.

אז איך לתכנן את הטיול בהודו?

בסך הכל, כפי שניתן לראות, כמעט בכל שלב שנה ניתן להגיע להודו וליהנות לפחות מחלקים מסוימים שלה. הודו כמו הודו היא מקום שמצריך לא מעט סבלנות לפעמים, אך היא מפצה על כך בשפע של קסם. אפילו בעונת המונסון, כשהגשם גורם להצפות ולבלגן וכל התוכניות שלכם התבטלו כי אין שום דרך להגיע ממקום למקום, יבוא הרגע שבו יפסיק הגשם והשמש תזרח ויהיה נעים לצאת שוב אל הרחוב.

איך מתמודדים עם הפערים, ההפתעות וחוסר היכולת לצפות לחלוטין את מזג האוויר? ראשית, מתכננים את הטיול כמו שצריך, קוראים, בודקים משווים, שואלים חברים ומבררים ומנסים לייצר מסלול שמתחשב בכל הנתונים ושמביא אתכם לכל האזורים שאתם רוצים לראות בתקופות הנכונות של השנה. ככל שתקדישו יותר זמן והשקעה למחקר המקדים, כך תיהנו מטיול מוצלח ומדויק יותר. חשוב כמובן להשאיר מקום גם לשינויים ולהחלטות ספונטניות, אך במיוחד במדינה כמו הודו, כדאי מאוד להכיר כמה שאפשר את המקום שאליו אתם מגיעים.

שנית, מכינים את עצמכם לבלתי צפוי, אורזים מעיל גשם, מגפיים ומספיק בגדים חמים לצד בגדים קצרים, שוב שואלים ומבררים איך כיצד לנהוג במיוחד בתקופת המונסון ובתקופות המעבר שבין העונות. אמרנו קודם שכדאי להכיר כמה שאפשר את הודו מראש, וזה אכן נכון, אך לא משנה כמה תלמדו אותה מראש, דבר לא יכין אתכם למפגש האמיתי. וזה מוביל אותנו לעצה האחרונה והחשובה מכולן: אחרי כל ההכנות, השאלות וההצטיידויות, פשוט שחררו ותזרמו. כשתגיעו להודו – אתם כבר תבינו.

 

ולסיום – ערים עם פירוט מפורט לגביהן ובפרט לגבי המזג אויר בהן:

מונאר – מדריך מקיף כולל מזג אויר